Verbouwing Stadsbibliotheek Dordrecht

De Stadsbibliotheek aan de Groenmarkt in Dordrecht gaat verbouwen. Dat is hoognodig om het pand te laten aansluiten bij onze ambities voor de toekomst.

De bibliotheek ontwikkelt zich tot een plek waar iedere Dordtenaar terecht kan voor persoonlijke ontwikkeling en ontmoeting. Daarnaast is de verbouwing nodig om het gebouw prettig bruikbaar, toegankelijk en veilig te houden. Op deze pagina vertellen we je er graag meer over.

Eigentijdse bibliotheek
AanZet verandert momenteel van een traditionele bibliotheek in een eigentijdse bibliotheek. Dat staat in onze toekomstvisie die al in 2016 is vastgelegd. Bij zo’n moderne bibliotheek passen voorzieningen zoals goede wifi, voldoende studieplekken en prettige ontmoetingsruimtes. Met deze verbouwing realiseren we dit soort zaken.

Aanpak technische installaties
Daarnaast pakken we tijdens de verbouwing allerlei technische zaken aan zoals elektriciteit, klimaatbeheersing en ict. Hierdoor wordt het gebouw weer helemaal van deze tijd.

Bieb blijft zoveel mogelijk open
Een verbouwing zonder overlast bestaat niet, maar we streven ernaar om de overlast voor bezoekers en bewoners zo veel mogelijk te beperken. Ook proberen we de bibliotheek zoveel mogelijk open te houden.

Hieronder kun je zien wat er de komende tijd gaat gebeuren.
Ook de dagen waarop er gesloopt wordt, geven we op tijd aan.
In de bibliotheek is ook alle informatie te vinden.

JournaKids interviewen Martin Witjens over de verbouwing

De JournaKids, kinderen die een keer per maand in de Stadsbibliotheek bijeen komen om daar allerlei journalistieke vaardigheden te leren, hebben ook een paar vragen over de verbouwing. Zoals: Wordt de bieb groter of kleiner na de verbouwing? Wat is een leescafé?

Om die vragen beantwoord te krijgen, interviewden ze Martin Witjens, manager support bij AanZet. En passant vroegen ze hem ook nog even naar lievelingsboek.

Na afloop van het interview leidde Martin ze rond achter de schermen. Ze mogen een keertje achter de balie gluren, want die gaat straks weg. En ze mogen ook eventjes rondkijken in het kantoor van de bieb, want daar komt straks het leescafé.

Geschiedenis van het Café Americain

Het nieuwe Café Americain
Tijdens de verbouwing van de Stadsbibliotheek wordt aan de voorkant van het pand een leescafé gerealiseerd. De naam van deze nieuwe plek 'Café Americain' verwijst naar de horecagelegenheid die hier al eerder gevestigd was. Hoe zag het er toen uit?

Groot kinderfeest
Bokswedstrijden, eindexamens, bruiloften en ambtenarenfeestjes; eens vond het hier allemaal plaats. Of wat dacht je van een ‘Groot kinderfeest’ met ‘Op het tooneel het wondermooie sprookje Hans en Grietje. Spel met zang en dans in drie bedrijven. Aanvang 2.30 n.m. Prijzen der plaatsen: f 0,50, f 0,75 en f1,- (bel.inbegrepen)’ (Dordrechtsche Courant, 1944)

Oudste bibliotheek
De openbare bibliotheek in Dordrecht is de oudste van Nederland. De organisatie begon in 1899 een openbare leeszaal en zat lang aan de Wijnstraat. Na een paar omzwervingen verhuisde de bieb in 1986 naar zijn huidige locatie Groenmarkt, een plek met een roemruchte geschiedenis.

Verschillende functies
In het pand aan de Groenmarkt zat ooit de Dordtse bank en ernaast was een tijdje talenschool Berlitz gevestigd. In 1920 vroeg de heer Teitsema een vergunning aan om het pand te verbouwen en er een lunchroom te openen. Het café Americain is vermoedelijk tot eind jaren ’70 open geweest.

Zeer divers gebruik
Over de horecagelegenheid is relatief weinig bekend, maar over de blauwe zaal erachter des te meer. Er werden tal van vergaderingen, tentoonstellingen en bijeenkomsten gehouden. Van ‘den Neutralen Bond van Werkmeesters’ (1926) tot de Koninklijke Nederlandsche Bond van Oud-onderofficieren (1952) en van schaakgrootmeester Max Euwe (1936) tot wethouder I. van Huiden (1937), ze kwamen hier allemaal langs. Tijdens de oorlog werden er éénpansmaaltijden uitgedeeld en sliepen gevluchte stadsinwoners in de zaal.

Uw herinneringen
Heeft u nog herinneringen aan de blauwe zaal, het café of de bijeenkomsten? We zijn benieuwd naar uw verhalen! Deel ze via mail, Twitter of Facebook met ons.

Contact

Wij kunnen ons voorstellen dat je als bezoeker van de bibliotheek of als omwonende vragen hebt over de verbouwing. Op deze pagina hebben we de meest gestelde vragen verzameld.

Staat jouw vraag er niet bij? Stel hem via service@debibliotheekaanzet.nl.

Verbouwing Stadsbibliotheek van start

Woensdag 17 oktober is gestart met het inrichten van de bouwplaats in de bibliotheek. Martin Witjens van AanZet heeft de sleutels van het pand overgedragen aan aannemer Peter de Geus van ETB de Noord. Daarmee is de verbouwing officieel gestart!