Anne: "Wij luisteren elke week naar de VoorleesHelden."

Anne (29), samen met Benjamin (2): “Elke week bezoek ik met mijn zoontje de VoorleesHelden voor de mooiste verhalen. Je krijgt er tips over hoe je voorlezen nóg leuker kunt maken. Daarnaast adviseren de Voorleeshelden mij over geschikte boekjes. Die voorleesuurtjes zijn echt gezellig. Ik maak een praatje met andere ouders en Benjamin speelt met andere kindjes. Door de boekjes leert Benjamin hoe dingen werken en ontdekt hij wat hij interessant vindt. Het is echt een onderdeel van zijn algemene ontwikkeling.” #datisdusookdebieb

De Bibliotheek AanZet vindt het belangrijk dat jouw kind van jongs af aan in aanraking komt met lezen en taal. Daarom organiseert de bibliotheek de leukste activiteiten voor baby’s, peuters en kleuters en hun ouders. Luister bijvoorbeeld elke week naar de mooiste verhalen van de VoorleesHelden. Of kom langs bij de Baby Drive-in en ontdek de nieuwste boekjes. Voorlezen, spel en muziek hebben een positief effect op de taalontwikkeling, woordenschat en spelling van kinderen. Het is écht onderdeel van hun algemene ontwikkeling.

Het belang van (voor-) lezen

Anne (29) herkent dit: “De bibliotheek hoort bij onze standaard activiteiten, we gaan er regelmatig heen. Het is een bewuste keuze om hem mee te nemen, want het hoort gewoon bij het leven. Het is supermakkelijk dat je elke keer boeken kunt lenen, want die kleine is er zo op uitgekeken en dan wil hij weer nieuwe boeken. Van de VoorleesHelden krijgen we ook tips om bepaalde boeken te lezen.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat je een momentje samen hebt. Samen lezen en nieuwe dingen leren uit de boeken. Het is onderdeel van Benjamins algemene ontwikkeling. Zijn taalvaardigheid gaat door het voorlezen enorm vooruit. Maar hij begrijpt dingen ook sneller. Hij heeft leren tellen door middel van een boekje en komt erachter wat hem interesseert en hoe dingen werken. Zo weet hij nu wat er achter een tractor hangt. Het zijn simpele dingen, maar wel erg waardevol. En hij leert niet alleen praktische zaken, maar ook over sociale onderwerpen. Een boekje over vriendjes bijvoorbeeld, dat vind ik ontzettend belangrijk.”

Naast de normale boeken, heeft de bibliotheek nog meer. Anne (29): “Door de bibliotheek ben ik erachter gekomen dat er ook digitale prentenboeken zijn. Dat lijkt me heel leuk en dat geldt ook vast voor Benjamin. Lezen op de iPad en tablets is nu superhot voor de kleintjes. Het is ook gemakkelijk als je een keer geen tijd hebt om naar de bibliotheek te gaan.”

“Bij de voorleesuurtjes krijg je tips over hoe je voorlezen nóg leuker kunt maken. Daarnaast adviseren de VoorleesHelden mij over geschikte boekjes. Die voorleesuurtjes zijn echt gezellig. Ik maak een praatje met andere ouders en Benjamin speelt met andere kindjes.”

Ontmoetingsplek: contact met anderen

Bij de VoorleesHelden doen kinderen ook sociale vaardigheden op. Anne (29): “Tijdens, voor en na het voorlezen speelt Benjamin vaak nog met andere kindjes. Voor mij ontzettend leuk, want nu zie ik hoe hij communiceert met andere kindjes en met hen omgaat. Dat is voor mij ook verhelderend. Daar leert hij ook dingen van. Of kinderen nu naar het kinderdagverblijf gaan of niet, ik denk dat het ontzettend goed is dat ze zo veel mogelijk contact hebben met andere leeftijdsgenootjes. En makkelijk dat het zo kan, gratis. Je kan gewoon zo binnenlopen.”

Het is ook een ontmoetingsplek voor ouders. Anne maakt er een familie-uitje van: “Dan nemen we bijvoorbeeld oma mee naar de VoorleesHelden. Maar ook als dat een keer niet lukt, heb je altijd wel een kletspraatje met andere ouders. Dat gaat heel gemakkelijk: je hebt allemaal kinderen dus dan maak je al gauw een praatje. Het is echt een ontmoetingsplek.

Gratis lidmaatschap

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis lid van de bibliotheek. Bovendien krijgen jonge kinderen (0 tot 4 jaar) die lid worden gratis het Boekstartkoffertje. Daarin zitten allerlei leuke items in die te maken hebben met boeken en voorlezen.

Anne heeft het Boekstartkoffertje ook opgehaald. “Je krijgt per post een bon met een uitnodiging om het koffertje op te halen. Maar ik heb daar niet op gewacht. Ik wilde al eerder een abonnement voor hem. Dus heb ik hem in de bibliotheek ingeschreven en toen kreeg ik gelijk het Boekstartkoffertje mee. Benjamin was toen ongeveer 2,5 maand oud was.”

Iedereen is welkom in de bibliotheek

De bibliotheek biedt informatie, inspiratie en vaardigheden voor iedereen. Het is een plek in de buurt waar je naartoe kunt om te (beter) Nederlands te leren, maar ook om te studeren, anderen te ontmoeten of gewoon te ontspannen. Sommige activiteiten zijn gratis, maar als je lid word van de bibliotheek, kun je direct gebruik maken van het volledige aanbod.