Irma: "Ik help iedereen met vragen over tablets, pc's en internet."

Irma (59), vrijwilligster Digitale Vaardigheden: “Bij de Bibliotheek AanZet kan iedereen zo binnenlopen met vragen over computers, tablets, smartphones en internet tijdens het Digitaal Inloopspreekuur. Daarnaast geef ik diverse cursussen en help ik mensen op weg in de digitale wereld. Bijvoorbeeld met het beveiligen van je computer, het installeren van apps of het aanmaken van een e-mailadres. Ik vind het leuk om mensen te helpen. Je ziet mensen na afloop echt zelfverzekerder naar huis gaan. Ze ontdekken dat ze meer kunnen dan ze dachten en zijn trots op zichzelf.” #datisdusookdebieb

Bij de bibliotheek kan iedereen terecht met vragen over computers, internet, smartphones, tablets, e-readers en laptops. Specifieke vragen over de omgang met een apparaat worden beantwoord tijdens het Digitaal Inloopspreekuur. Tijdens de basiscursus Klik & Tik leer je omgaan met de computer. Ook helpen wij je op weg om online de juiste informatie te vinden en overheidszaken te regelen. Het regelen van overheidszaken komt aan bod tijdens de cursus Digisterker. Verder bieden wij diverse cursussen aan voor bijvoorbeeld Windows 10, WhatsApp, tablets en eBooks.

Het aanbod digitale cursussen

Irma (59) weet hier alles van als vaste vrijwilligster bij het Digitaal Inloopspreekuur. “Er zijn spreekuren voor verschillende soorten vragen. Ik heb ook een cursus Digisterker gegeven. Daar leren mensen bijvoorbeeld een DigiD aanvragen, het invullen van de belastingaangifte en het oproepen van de website van de belastingdienst. Steeds meer gaat online en daarom vind ik het belangrijk om mensen hierbij te helpen.

Verder ben ik elke week bij het Digitaal Inloopspreekuur in Dordrecht. Ik geef binnenkort ook een workshop in Zwijndrecht, een vereenvoudigde versie van Digisterker. Het hangt van het niveau van de deelnemers af welke cursus ze volgen. Als mensen op computergebied nauwelijks ervaring hebben, dan verwijzen we ze naar de Klik & Tik-cursus. Hebben mensen iets meer ervaring, dan nodigen we ze uit voor het Diaitaal Inloopspreekuur. Iedereen is daar welkom, maar enige basiskennis is wel belangrijk.”

Vragen stellen

De thema’s variëren enorm. Irma: “Mensen lopen met vragen binnen over het downloaden van apps, het aanmaken van mapjes op hun computer en internetbankieren. Een trouwe bezoekster van het Digitaal Inloopspreekuur, Mini, beaamt dit: “De vraag van vandaag ging over een melding op mijn laptop over de beveiliging. De basisdingen lukken me allemaal prima, maar het zijn meer de installaties en updates die ik lastig vind.” Maar ook het aanmaken van mappen op de computer is best ingewikkeld: “Ze hebben het me eindeloos uitgelegd hoe het werkt en nou… ik denk dat ik het ooit wel ga leren.”

Na afloop van het Digitaal Inloopspreekuur zie je mensen zelfverzekerder naar huis gaan. Ze ontdekken dat ze meer kunnen dan ze dachten en dat het minder moeilijk is dan ze dachten. De deelnemers zijn trots op zichzelf. En daar word ik dan ook weer blij van.

Het effect van de cursussen

Door mensen te helpen met deze vragen, worden ze een stuk zelfverzekerder. Irma (59) spreekt uit ervaring: “Je merkt het effect van de cursus op het dagelijks leven van mensen. Ze durven weer met een laptop of een smartphone te werken. Want als ze er niet uitkomen, komen ze gewoon langs voor hulp. Tijdens de digitale spreekuren is iedereen welkom en kan je zonder afspraak binnenlopen.

In het begin vinden mensen het heel eng met al die knopjes, maar na de les blijkt het allemaal niet zo moeilijk te zijn.” Mini vult aan: “In het begin ben je er bang voor. Er gaat wel eens wat fout en dan word je heel erg nerveus. Maar als het uiteindelijk toch lukt, is het een hele overwinning .” Volgens Irma vinden de bezoekers het ook erg fijn dat alles in hun eigen tempo wordt uitgelegd. Hier is Mini het mee eens: “Ik kan het wel aan mijn kinderen of kleinkinderen vragen, maar die hebben geen geduld. Voor hen is het logisch, maar het moet iets rustiger worden uitgelegd. Die kwaliteit hebben ze hier. Ik heb hele simpele vragen.”

Goede sfeer

Irma is erg blij dat ze vrijwilliger is geworden bij de bibliotheek en dat ze mensen wegwijs kan maken in de digitale wereld. “Ik maak leuke momenten mee als vrijwilliger. Mensen gaan na afloop van de cursus of het Digitale Inloopspreekuur blij naar huis. Daar word ik ook weer blij van. En de volgende keer komen ze trots terug. Ook vertellen ze anderen wat ze geleerd hebben bij de bibliotheek. Dit leidt vaak weer tot nieuwe deelnemers aan onze cursussen. Hoe mooi is dat! De sfeer is heel ongedwongen, iedereen is welkom en wordt geholpen. Dat maakt dat mensen sneller komen.”

Iedereen is welkom in de bibliotheek

De bibliotheek biedt informatie, inspiratie en vaardigheden voor iedereen. Het is een plek in de buurt waar je naartoe kunt om te (beter) Nederlands te leren, maar ook om te studeren, anderen te ontmoeten of gewoon te ontspannen. Sommige activiteiten zijn gratis, maar als je lid word van de bibliotheek, kun je direct gebruik maken van het volledige aanbod.