Nadia: "Het is fijn een plek te hebben waar ik mij kan concentreren."

Nadia (19), studente HBO Hospitality & Evenementenmanagement: “De bibliotheek is voor mij een fijne plek om te studeren. Meestal zit ik de stilteruimte, zodat ik me goed kan concentreren. Ook kun je er koffie en thee drinken en er is natuurlijk overal gratis WiFi. Verder volg ik een online cursus Spaans via de Digibieb. Dat kan gratis als je lid bent. En ik ga naar debatavonden en brainstormsessies in de bibliotheek. Daar ontmoet ik leuke mensen met dezelfde interesses.” #datisdusookdebieb

De bibliotheek is een plek om te ontspannen, te studeren, te werken, anderen te ontmoeten en jezelf te ontwikkelen. Er zijn allerlei faciliteiten, zoals printers, WiFi, computers, voldoende stopcontacten en natuurlijk koffie en thee.

Als je lid bent van de bibliotheek kun je ook nog eens verschillende gratis online cursussen volgen. Leer bijvoorbeeld vloeiend Spaans praten of oefen je theorie-examen voor je rijbewijs. Regelmatig organiseren we bijeenkomsten en workshops in de bibliotheek, waar je nieuwe ideeën, kennis en vrienden op kunt doen.

Studeren

Nadia:“De bibliotheek is niet alleen een plek waar ik graag boeken leen, maar ook een plek om te studeren. Meestal zit ik de stilteruimte, zodat ik me goed kan concentreren. Ook kun je er koffie en thee drinken en er is natuurlijk overal gratis WiFi. Verder is het fijn dat je in contact komt met anderen zonder dat je daarvoor iets hoeft uit te geven. Veel activiteiten in de bibliotheek zijn gratis, dus waarom zou je er niet heen gaan?!“

Online cursussen

Bij de bibliotheek leer je ook dingen die je niet op school leert, maar die wel heel interessant zijn. “Toen ik inlogde op de website kwam ik de Digibieb tegen. Daar staan veel online cursussen. Ik ben laatst begonnen aan een online cursus Spaans spreken. Even een startcursus, want bij mijn nieuwe opleiding krijg ik ook Spaans. Ik heb daarnaast een sollicitatiecursus gevolgd, waar ik veel tips uit heb gehaald. En er waren cursussen over gezondheid en andere nuttige informatie, die je niet op school leert.”

In bibliotheek zijn leuke activiteiten. Daar ontmoet ik mensen met dezelfde interesses. Als blogger doe ik bij de Schrijfcoupé in de regelmatig inspiratie op voor nieuwe teksten. Het is jammer dat zo weinig mensen weten dat de bibliotheek dit ook doet.

Activiteiten voor jongeren

“Het leuke aan de bibliotheek vind ik de vele activiteiten. Ik ga wel eens naar de brainstormsessies en debatavonden waarbij je nieuwe mensen ontmoet met dezelfde interesses. Deze avonden zijn niet alleen om te leren, maar ook om te netwerken. Het zijn bijeenkomsten waarbij je bijvoorbeeld nadenkt over nieuwe activiteiten van de bieb. Een andere keer gaat het over bepaalde gebeurtenissen in de wereld, waar je met gelijkgestemden over kunt praten. Dat vind ik heel tof en er is ook wat lekkers te eten!

Ook de Schrijfcoupé bezoek ik regelmatig. Hier gaat het om schrijven in de breedste zin van het woord. Ik ben zelf blogger en soms heb ik inspiratie nodig. Tijdens de Schrijfcoupé kun je andere schrijvers/bloggers om hulp vragen, maar het is ook fijn om tijd vrij te maken voor het schrijven. Want soms kom ik er gewoon niet aan toe. En ook ontmoet je hier verschillende mensen. Er komen bijvoorbeeld bloggers zoals ik, maar ook kunstenaars en poëten. Ikzelf heb een persoonlijke blog waarin ik ervaringen, verhalen en dingen deel die ik meemaak en ik geef tips aan mensen.”

Ontmoeting

In de bibliotheek is het ook mogelijk om zelf initiatief te nemen om een activiteit te organiseren. Nadia (19): “Mensen kunnen zelf activiteiten organiseren in de bibliotheek. Als je bijvoorbeeld een expositie hebt of zelf een cursus wilt geven, kan dat. Ik heb zelf geholpen bij het organiseren van activiteiten en heb activiteiten bijgewoond als hostess.

De mogelijkheden zijn groot en het is jammer dat weinig mensen dit weten. Sommige mensen hebben nog steeds het beeld van de oude bibliotheek, maar dat is al lang niet meer. Mensen blijven terug komen voor de activiteiten maar vooral ook voor de ontmoeting. Zo zie ik vaak mensen samen de krant lezen of bij de computers plaats nemen. Maar ook mensen die alleen even komen voor een praatje en voor het contact met andere mensen. Het is heel mooi om te zien dat dit óók in de bieb gebeurt.”

Iedereen is welkom in de bibliotheek

De bibliotheek biedt informatie, inspiratie en vaardigheden voor iedereen. Het is een plek in de buurt waar je naartoe kunt om te (beter) Nederlands te leren, maar ook om te studeren, anderen te ontmoeten of gewoon te ontspannen. Sommige activiteiten zijn gratis, maar als je lid word van de bibliotheek, kun je direct gebruik maken van het volledige aanbod.