Salem: "Elke week oefen ik Nederlands in de bibliotheek."

Salem (29), taalleerder en vrijwilliger evenementen in de bibliotheek: “In de bibliotheek volg ik gratis taallessen met goede taalcoaches. De bibliotheek betekent alles voor mij. Het is de basis geweest van het Nederlands leren. Ik ben hier in 2015 mee begonnen en ik kan nu Nederlands spreken, lezen én schrijven. Verder leer ik alles over de Nederlandse cultuur. Zo heb ik geleerd altijd op tijd te komen bij afspraken. Ook heb ik nieuwe vrienden gemaakt bij de Taalinloop (voorheen het Taalcafé). Ik vind het erg gezellig in de bibliotheek en ik kom er gewoon graag.” #datisdusookdebieb

Iedereen is welkom in de bibliotheek om kennis te maken met ons taalaanbod. Bij het Taalpunt in jouw bibliotheek kun je terecht voor advies over taalactiviteiten en taallessen. In een aantal vestigingen kun je tijdens deze activiteiten oefenen met de Nederlandse taal: Taalinloop, Digitaal oefenen met taal en Zing Nederlands met me. De activiteiten zijn zowel voor mensen met Nederlands als moedertaal als voor mensen met Nederlands als tweede taal. Je leert hier (beter) Nederlands spreken, lezen en schrijven.

Nederlandse taal én cultuur

“Vanuit Syrië ben ik via Egypte en Griekenland naar Nederland gekomen. Ik ben bij de bibliotheek terechtgekomen via mijn eerste school, de Nederlandse inburgeringscursus. De les vond plaats in Bibliotheek Dordrecht.” Daarnaast bezocht Salem de Taalinloop (voorheen de Taalcafés). Hier leerde hij nog beter Nederlands, omdat hij veel oefende: “Het is voor mij de basis geweest van het Nederlands leren. Je leert er spreken, lezen én schrijven. Er zijn goede taalcoaches en het is gratis. Maar dat is niet het enige. De eerste stap is voor mij de taal leren, maar bij de bibliotheek leer ik ook de Nederlandse cultuur en regels. En ik ga naar de taallessen om vrienden te maken.”

Vooral de Nederlandse gewoonte om op tijd te komen, was nieuw voor hem. “In mijn cultuur verschillen de regels wel van die in Nederland. Ik heb geleerd dat het heel Nederlands is om afspraken te maken en dan op tijd te komen. Nederlanders komen altijd op tijd. En ik nu dus ook.”

Anderen helpen

Salem is nog steeds erg blij met de hulp die hij heeft gehad en past zijn kennis toe in het dagelijks leven: “Veel zinnen die ik heb geleerd in de bibliotheek, gebruik ik ook buiten de bibliotheek. Maar ik help ook vrienden en familie met de taal en de regels. Als mijn vader of moeder een afspraak heeft, bijvoorbeeld bij de huisarts of gemeente, ga ik mee om te vertalen. Mijn ouders en zus spreken niet goed Nederlands, dus dat doe ik. Maar ook in mijn werk help ik anderen. Veel mensen die uit Syrië of Eritrea komen, komen op het werk naar mij toe omdat ze niet goed Nederlands spreken. Dus dan ga ik vertalen. Met wat ik in de bibliotheek heb geleerd, help ik weer andere mensen.”

Ik raad iedereen aan die Nederlands wil leren om eens langs te komen bij de taallessen in de bibliotheek. Je leert veel en het is heel gezellig!

Leerzaam én gezellig

Behalve leerzaam, is Nederlands leren in de bibliotheek ook nog eens erg leuk. Je ontmoet veel andere mensen waarmee je ervaringen kunt uitwisselen. “Bij het Taalcafé heb ik vrienden gemaakt. Ik heb hier twee meisjes en een jongen leren kennen. Ik heb buiten het Taalcafé veel met hun afgesproken. Ik ben met ze naar cafés geweest voor een drankje, maar ik heb ook bij mij thuis voor ze gekookt.”

Volgens Salem hangt er een fijne sfeer in de bibliotheek, waardoor hij vrijwilliger is geworden. “Ik ben vrijwilliger in de Blauwe Kamer in Dordrecht. Daar help ik bij evenementen. Zo heb ik achter de kassa gezeten, breng ik drinken rond en ruim ik op na het evenement. Op deze manier leer ik ook mensen kennen. En ik leer de taal nog beter. Zelf vind ik lezingen leuk om te bezoeken, vooral over de geschiedenis van Nederland. Ik vind die informatie over Nederland belangrijk.”

Iedereen is welkom in de bibliotheek

De bibliotheek biedt informatie, inspiratie en vaardigheden voor iedereen. Het is een plek in de buurt waar je naartoe kunt om te (beter) Nederlands te leren, maar ook om te studeren, anderen te ontmoeten of gewoon te ontspannen. Sommige activiteiten zijn gratis, maar als je lid word van de bibliotheek, kun je direct gebruik maken van het volledige aanbod.